Jumaat, Februari 27

Peberet food Danish

Danish dah nak 10 bulan tak lame lagi...bile dah beso sket ni...cerewet lak die pilih makanan..kalo memule start mkn dulu...kasilah ape je...sdp ke..tak sedap ke...telan sampai licin...skrg ni..semua nk yg sedap je...amboi...

Danish cpt bosan kalo makan menu yg same je...jd skrg ibu kene savorykan menu Danish..tp kalo bagi CHEESE...em....hari2 pun takpe. ntah nape Danish suke sgt dgn cheese tu..mkn begitu saje pun takpe...jadi semalam ibu trylah cipta food yg ade cheese jgk..and yg penting food tu mestilah full with nutrients!!



CHEESY BEEF+VEGE RICE



Bahan-bahannye :

* 2 sudu beras
* 2 cawan air
* 1/2 cwn daging cincang ( protein,iron,kalsium)
= kat tesco pun ade...pilih yg banyak merah2 and kureng putih2 tu..
* 1/2 bj kentang ( vitamin A&C )
* 1/2 cwn kacang peas ( protein,kalsium,iron,vitamin A&C )
= boleh tukar ngan vege lain, ikut anak suke mkn vege ape..
* 1 bj red cherry tomato ( vitamin A&C, membantu menyerap iron )
= guna 1/2 bj tomato biase pun ok..
* 1/2 keping keju KRAFT ( kalsium&protein )
* 3 helai daun sup
= untuk mewangikan....
* 2 hiris halia ( baik untuk gangguan perut )
* 1 bj bwg putih ( anti-biotic&blood pressure )
* 1 sudu minyak masak soyalite ( omega 3 )
= guna minyak masak yg berkhasiat lg ok kot dr minyak masak biase tu..
* kalo nak tambah wangi lg..taruk white pepper..sket je..

Cara memasak :

* basuh beras bersih2..then masak dgn 2 cwn air tu.
* masukkan daging cincang
* masukkan kentang
* masukkan 2 hiris halia

- sementara tunggu air die kering sket dan beras kembang sket..tumis bwg putih dgn 1 sudu minyak masak tadi di kuali lain (kire nk wat garlic oil lah ni) jgn tumis lame sgt..nanti hilang lak khasiat bwg putih tu..agak-agak 2-3 minit oklah tu...then masukkan garlic oil tu dalam bubur yg tgh masak tu...garlic oil ni pun tuk mewangikan bubur dan menaikkan selera anak bile mkn nanti..

* bile dh agak nak kering..masukkan kacang peas..
* masukkan cherry tomato
* masukkan keju
* masukkan daun sup
* last sekali taruklah white pepper sket untuk menambah rasa dan wangi...

- then..tunggulah sampai bubur btol-btol masak...bile dah siap..ibu danish blend kasar bubur tu..then bile dah sejuk sket bolehlah bg kat anak..selalunye anggaran bubur ni agak-agak boleh mkn dalam 2 atau 3 kali lah.


em...yummy...danish suke...mkn sampai licin semangkuk...so pasni leh wat lagi..emm..takkan nk mkn beef jekan? so pasni ibu tukar-tukar with chicken or fish...

1 ulasan:

mamaDhea berkata...

haaa.. inilah dia resepi yg boleh saya tiru.. hehe.. minta izin mama Danish yer.. almaklum, my Hadif pon skrg ni cerewet sket makan.. nak yg 'berasa' aje.. klu plain dh tanak sgt dh.. but i'm a bit reluctant to put salt.. huhu.. so, cheese is the best solution kots for now..